© Rootsville.eu

Smokestack Charlie (B)
Kiltrock
De Kilt Diest (09-08-2024)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Smokestack Charlie
info club:
De Kilt

© Rootsville 2024


Die van de Irish pub 'De Kilt' in Diest hadden een meervoudig programma uit de grond gestampt voor hun 'Kiltrock'. Door ons alweer overvol programmaboekje zagen we ons genoodzaakt om enkel het optreden van 'Smokestack Charlie' aan te vinken.

Ik hoor je het al denken, Smokestack Wie? 'Smokestack Charlie'! en zo zitten we bij een nieuwe bluesband. Een formatie die kwam te ontstaan uit muzikanten uit diverse andere blues- en roots band uit de streek. Zo is er als frontman Wim Huybrechts AKA 'Den Huibbe' die hiermee een versie 10.0 van 'Chilly Willy' leven komt in te blazen. Aan zijn zijde staat Geneviéve Dartevelle en dat is dan weer de 'madam' die in ons landje als numero uno staat genoteerd wanneer het de 'Mississippi Saxophone' betreft. Tevens ook de vrouwelijke schakel bij de Brusselse blues formatie 'De Braeve Joengens'.

Als rhythm juggler is er vervolgens Robert Theys AKA 'De Bettes' die ook de snare en toms komt te beroeren bij rootsband 'The Catsmokes' en zo ook samen kwam te spelen met Geneviève en Den Huibbe bij de 'One Time Blues Band'. Voor de aanstekelijk blues rifjes op de 'Strat' is er vervolgens Raffe Claes, de gitarist die ooit mee 'Tensfield' uit de grond wist te stampen meer vandaag de dag het mooie weer maakt bij 'Black Cat Biscuit'. Last but not least is er ook nog Willy Voordeckers die vorig jaar nog op het podium stond van 'Gevarenwinkel' met 'Alcatraz'.

Op doorreis richting 'Blueshappening van Zelzate' waren er enkele ol'school fans van 'Chilly Willy' uit Nederland die deze 'Kiltrock' als tussenstop hadden aangevinkt. 'Got Love If You Want It' van Slim Harpo werd in 1966 nog opgenomen door de 'Rolling Stones' en met het daaropvolgende 'My Babe' van Little Walter werd hier in Diest de aanzet gegeven van een heus blues feestje op deze 'Kiltrock'.

Het was weer een tijdje geleden dat we Geneviève nog een konden bewonderen en zo lieten we ons haar kunstjes op de 'smoelschuif' welgevallen deze avond. Niet voor niets onze Belgische Queen aan de bluesharp. Met 'Spoonful' van Etta James en Harvey Fuqua belanden we zo in het Chess arsenaal met als huisschrijver Willie Dixon. Een nummer dat in 1960 werd opgenomen door Howlin' Wolf. 'Te-ni-nee-ni-nu' is ook zo een blues standard van Slim Harpo die we uiteraard ook kennen door de aanstekelijke versie van 'Lou Ann Barton' uit 1978 en zo kunnen meteen de eerste blues dansers hier de straat onveilig maken.

Een 'battle' tussen de Strat van Raffe en de bluesharp van Geneviève is vanaf dan onvermijdelijk te noemen. Tock ook wat bluesfans (lees Chilly Willy) die naar her zijn afgezakt zoals een paar oudere leden van deze band. Eentje dat niet mag ontbreken bij 'Den Huibbe' is alvast Sonny Boy Williamson II zijn 'Help Me' en zo nemen we hier een aangenaam reisje down memory lane van de blues. 'Boom Boom' van John Lee Hooker, tja dat kunnen we ook nog allemaal mee kelen.

Hier op 'Kiltrock' is het van the bluestrain kept on rollin' en daarbij kon zeker ook niet het iconische 'Smokestack Lightnin' op ontbreken. Na 'Don't Start Cryin' is de verwachte maar nog steeds aanstekelijke 'Shake Your Hips' van Slim Harpo hier een feit en zijn we met Rootsville blij dat we deze première van deze 'Smokestack Charlie' mochten meemaken want je weet wel...'wie het kleine niet eert is het grote niet weerd' en dat wisten onze voorouders ook al. Tot morgen in Zelzate.